5 praktických tipov na zvýšenie obratu

Rovnaké odvetvie, rovnaké služby a produkty , no niektoré firmy dokážu dosiahnuť vyšší obrat než konkurencia. V čom je rozdiel? Robia veci inak ako ostatní. Spolu s našimi biznis poradcami sme preto vytipovali päť vecí, ktoré dokázali zvýšiť firmám obrat o 30 – 500 %. 

1. Objavte nové spôsoby oslovenia zákazníkov

Koronakríza naplno ukázala, ako dôležité je pre firmu reagovať okamžite na okolnosti. Vylievanie zlosti na sociálnych sieťach ešte nikomu neprinieslo peniaze. Len rýchla akcia a schopnosť prispôsobiť sa sú odpoveďami na krízu a firmu udržia v zelených číslach. Dokonca zvýšia obrat.

Chopte sa príležitosti. Roznáška, e-shop, inovatívne formy predaja, nové cesty k zákazníkovi. Každá kríza je totiž aj veľkou príležitosťou na rozšírenie podnikania  a získanie nových zákazníkov, ktorí kedysi patrili konkurencii. Ak objavíte nové cesty k zákazníkovi, objavíte aj zlatý grál zvyšovania obratu.

2. Určite si správne smerovanie

Stanoviť si jasné smerovanie je absolútny základ úspechu. „Približne  90% firiem dnes nemá pripravenú stratégiu, analýzu a vízie,“ hovorí partner spoločnosti FISPRO biznis Ján Horník. Pritom ide o základný pilier úspechu.

Ako prvé je nutné stanoviť si,  kam sa chcete dostať a čo k tomu potrebujete.

Správnym plánovaním stratégie si dokážete veľmi rýchlo zvýšiť obrat. Pretože samotná analýza možností a venovanie sa stratégii firmy, dokážu vytvoriť podhubie pre rast správnym smerom. Dobrou cestou je  využiť  vizionársko – strategický koučing s odborníkom. Naštartujete procesy, o ktorých ste dovtedy nepremýšľali. Vďaka tomu spravíte nové kroky k zvýšeniu obratu.

Smerovanie podnikania

3. Ozdravte jadro firmy

Máte vo svojej firme aktuálne nastavené procesy na úrovni cena a výkon optimálne? Je niečo možné zohnať v rovnakej kvalite, ale lacnejšie? Ušetriť znamená možnosť investovať peniaze do navýšenia obratu, novej technológie, do ľudí.

Obrat je vždy až na druhom mieste. Je až výsledkom vnútorných procesov, na ktoré je nutné sústrediť sa v prvom rade.

Pri konzultácii s klientom  používam analýzu balanced scorecard, takzvanú BSC maticu.  Pomocou nej analyzujem podstatné záležitosti vo firme. Financie, úverové zdroje,  vzťahy so zákazníkmi, ako aj personálnu politiku. To všetko sú korene firmy, z ktorých môže vyrásť vyšší obrat,“ uvádza Horník. Vďaka správne nastavenej firemnej kultúre, procesom, optimalizácii podnikania sa dokážeme dostať k nepoznaným možnostiam zvyšovania obratu.

Možno zistíte, že napríklad pomocou investičného úveru môžete vymeniť prenajaté priestory za vlastné a časť z nich prenajímať. Nielenže usporíte na nájme, ale získate dostatočný príjem, pričom s vlastnou nehnuteľnosťou sa stávate aj dôveryhodnejším a stabilným hráčom pre obchodných partnerov.

4. Výdavky premeňte na zisk

Mnoho podnikateľov smeruje financie tam, kde neprinášajú adekvátny efekt. Pri podnikaní totiž neoptimalizujte preto, aby ste ušetrili, ale preto, aby ste peniaze mohli investovať práve do rozvoja podnikania.

Príklad: Podnikateľ si chcel vziať úverové financovania na stavbu výrobnej haly, nákup zariadení, zamestnanie ľudí a vyrábať komponenty, ktoré však mohol dovážať v rovnakej kvalite o polovicu lacnejšie, ako vyrábať. Úver by mu samotnú výrobu ešte  predražil. Kúpou hotových kusov ušetril, mohol ich nakúpiť viac a rozšíril výrobu.

Nový bizns

5. Nebojte sa vstúpiť na nové trhy

Pri podnikaní platí, že čím viac trhov dokážete ovládnuť, tým vyšší obrat na vás čaká. „Mnoho podnikateľov robí chybu v tom, že sa uspokoja s málom,“ hovorí Horník. Navýšenie obratu o stovky percent nahor si preto ako prvé žiada zmeniť firemné myslenie z úsporného na investičné.

Myslite vo veľkom a prejaví sa to aj na vašich príjmoch. Problémovým článkom naštartovania exponenciálneho rastu zisku však často je, že podnikateľ nevie získať konkurenčný náskok, pretože nemá financie na ovládnutie nových trhov, alebo ďalší rozvoj.

Tie mu však môže zabezpečiť správne úverové financovanie. „Ak je firma zdravá, optimálne funguje a má dobrý biznis plán, nemusí sa báť ani úverového financovania,“ vysvetľuje Horník.

Úver totiž dokáže okamžite znásobiť váš potenciál a prináša zaujímavé možnosti, ktoré prinesú konkurenčný náskok.

Príklad: Do kúpy tovarov mesačne investujete 100 000 eur. Ak si zoberiete rovnako veľký úver, okamžite disponujete dvojnásobným kapitálom. To vám umožňuje získavať pri nákupe veľké množstevné zľavy. Následný predaj nielenže zvyšuje obrat, ale aj priamy zisk, keďže ste nakupovali ešte lacnejšie a dvakrát toľko predávate.

Možnosť zvýšiť obrat pomocou správne nastaveného financovania a biznis koučingu je tu aj pre vás. Naši nájomní bankári dokázali zvýšiť obrat firmám o 30 až 500 %, poradiť s financovaním a získať najlepšie možné podmienky úverov a to aj v ťažkých časoch. Dohodnite si s nami nezáväzné stretnutie  a nájdeme spoločné riešenia, ako rozvinúť  vaše podnikanie.