Ako pripraviť firmu na prichádzajúcu krízu?

V kultovej knihe od Jima Collinsa „Good to Great“ v preklade „Z dobrého skvelý“ je jednou z hlavných myšlienok téza: kľúčové a prvoradé je nájsť správnych ľudí a zapracovať ich vo firme na správne pracovné pozície.

Dnes moderné a úspešné firmy využívajú iné firmy pri podpore nastavenia stratégie. Napríklad oblasti financovania podnikateľského zámeru či už formou úveru alebo leasingu, alebo pri hľadaní a rozvoji personálu.

A v neposlednom rade pri nastavovaní správnych procesov – „správneho človeka“ s vysokou pridanou hodnotou pre spoločnosť – biznis konzultanta alebo firemného poradcu.

V dobe, kde je okolo nás nekonečné množstvo informácii, ktoré vplývajú na naše rozhodnutia, môže byť schopnosť nájsť tie správne a vhodné takmer nemožné.

Ak berieme do úvahy extrémne vyrovnaný konkurenčný boj bez rozdielu odvetvia a oblasti v ktorej podnikáte, je veľmi dôležité vedieť ako resp. akým spôsobom je možné naplniť vízie a ciele vašej firmy.

Biznis poradenstvo ako recept na úspech

Vo vyspelých západných ekonomikách je dnes úplne bežné využívať služby konzultantov, ktorí v mnohom pripomínajú rodinných lekárov či právnikov. Je nevyhnutné aby existoval človek, ktorý vie vniesť do uvažovania strategických manažérov nový pohľad nezaťažený „dennými- rutinnými činnosťami.“

Tie vo veľa prípadoch vytvárajú tzv. „prevádzkovú slepotu,“ ktorá ovplyvňuje rozhodovanie a uvažovanie manažérov. Mnoho majiteľov malých a stredných podnikov si neuvedomuje, že vniesť pohľad nezávislého externého špecialistu môže odvrátiť chybné rozhodnutia.

Či sa bude jednať o získanie firemného lízingu, kontokorentného resp. investičného úveru, zníženia nákladov na vedenie podnikateľských účtov alebo veľakrát omnoho dôležitejšiu radu o tom, ako získať do tímu správnych ľudí.

Kde ich nájsť, resp. ako ich pripraviť do praxe a nastaviť im správne hodnoty a kľúčové vlastnosti (obchodnícke či manažérske kompetencie…) Profesionálne firemné poradenstvo založené na špecializácii a odbornosti v oblasti ľudských zdrojov, nastavenia procesov, alebo zabezpečenia distribúcie výrobkov a služieb.

A nakoniec aj samotná finančná situácia vo firme, dnes dokáže pomôcť vyriešiť mnohokrát neriešiteľné…bohužiaľ veľakrát neriešené nástrahy meniaceho sa podnikateľského prostredia.

Identifikujte včas čo treba

Ak v správny moment dokážete implementovať správne rady od externého odborníka, môžu byť získané konkurenčné výhody nevyčísliteľných hodnôt. Zároveň dokážete odvrátiť hrozbu stagnácie či úpadku spoločnosti alebo malého podniku.

Po takmer troch desiatkach rokov formujúcej sa trhovej ekonomiky na Slovensku nastáva nový fenomén, na ktorý začínajúci podnikatelia po páde socializmu pri svojich podnikateľských začiatkoch nemuseli myslieť. Vzniká neustále sa meniace prostredie, pod vplyvom rôznych faktorov.

Ide o globalizáciu, kybernetické ataky na identitu firiem či jednotlivcov, zdieľaná ekonomika, nedostatok ľudského kapitálu, extrémny konkurenčný tlak na kvalitu výrobkov či služieb, cenové vojny, úverové politiky bánk a ich regulátorov, nové marketingové a distribučné kanály, vytvára priestor na novú tzv. znalostnú spoločnosť.

V nej je nevyhnutné klásť dôraz na správne informácie, ktoré nám môže poskytnúť biznis konzultant. Ako pripraviť firmu na „horšie časy?“ Ako správne reagovať na meniace sa podmienky podnikateľského prostredia? Čo je potrebné urobiť ako prvé?

Biznis konzultant je spôsob vyriešenia vyvstávajúcich otázok.

1 názor na “Ako pripraviť firmu na prichádzajúcu krízu?”

  1. WordPress komentátor

    Zdravím, tohle je komentář.
    Chcete-li začít se schvalováním, úpravami a mazáním komentářů, pak si prohlédněte sekci Komentáře na nástěnce.
    Profilové obrázky komentujících vám přináší služba Gravatar.

Komentáre sú uzavreté.