6 tipov, kde získať zdroje na financovanie podnikania

Každý podnikateľský nápad potrebuje na realizáciu hlavne kapitál. Ten je v súčasnosti možné získať z viacerých zdrojov. Okrem klasických úverových produktov sa objavujú aj nové možnosti financovania. Získať peniaze na rozvoj alebo udržanie podnikania, je dnes omnoho ľahšie ako v minulosti. Stačí len vedieť, kam sa obrátiť. Predstavíme vám niekoľko zaujímavých možností, ktoré sa osvedčili našim klientom.

Bankové inštitúcie a lízing

Ide o klasický typ financovania. Banky a lízingové spoločnosti ponúkajú podnikateľom úvery od klasických kontokorentných cez operatívny lízing až po úverové financovanie so založením nehnuteľnosti. „Na trhu je celá plejáda úverov, ktoré sa líšia poplatkami, podmienkami, aj úrokovými sadzbami. Preto je vhodné sa o výbere úveru poradiť s odborníkom, ktorý má aktuálne prehľad o všetkých možnostiach na trhu,“ hovorí  Ján Horník, partner spoločnosti FISPRO BIZNIS. Ušetrí to podnikateľovi čas a zároveň získa istotu, že si vezme úver, ktorý je pre neho v danej chvíli najvýhodnejší.

Využitie úverov od Slovak Business Agency

Inštitúcia sa zameriava na pomoc pri financovaní biznis klientov. Ich doménou sú hlavne mikropôžičky, výhodou zaujímavé úrokové sadzby. Mikropôžičky od SBA sú určené malým a stredným podnikateľom, ktorým sú úverové zdroje bánk ťažko prístupné. SBA má model nastavený tak, aby sa k financiám dostalo čo najviac subjektov. „Získanie pôžičky je jednoduchšie ako v komerčných bankách a úroky sú zaujímavé. Pohybujú sa od 0,61% do 9,67 % a výška úveru je od 2 500 do 50 000 eur,“ dodáva Horník.

Súkromný investor

Neraz sme pomohli podnikateľom s dobrým nápadom financovať podnikanie súkromným investorom, ktorý im poskytol dostatočný finančný kapitál. Takáto forma financovania biznisu je zaujímavá aj pre začínajúcich podnikateľov, ktorí ešte na úver v banke prakticky pomýšľať nemôžu. Podarilo sa nám spojiť mnoho skvelých nápadov s ľuďmi, ktorí do nich investovali voľné finančné zdroje. Ide  o výhodnú symbiózu, ktorá spája na jednej strane podporu podnikania a na strane investora predstavuje zaujímavé zhodnotenie voľného kapitálu.

Úverové financovanie

Crowdfunding

Platforma, ktorá stojí na základe zdieľanej ekonomiky. Používa ju čoraz viac podnikateľov. Je však určená skôr tým, ktorí sa chcú na trhu presadiť s konkrétnym produktom, ako na rozvoj podnikania ako takého. Chcete vyrobiť dron, predstaviť technologickú inováciu, novú hru, aplikáciu, alebo knihu, šperky, či vlastnú značku tričiek? Crowdfunding je pre vás ako stvorený.

Crowdfundingové prostredie spája podnikateľov priamo s ľuďmi, ktorí by o produkt mali záujem. V podstate si ho „kúpia“ v predpredaji a poskytnú tak autorovi kapitál na realizáciu.

Kampane sú postavené na zbieraní menších individuálnych príspevkov od veľkého počtu osôb. Ide o rýchlu formu financovania, avšak je potrebné naozaj zaujať nápadom. Na Slovensku môžete využiť Crowdfundingové platformy ako napríklad

StartLab, Ľudia ľuďom, Dobrá krajina či HitHit, ktorý aktuálne spustil aj podporu pre podnikateľov v čase krízy.

Výhodou je, že ak máte produkt určený pre svetový trh, vďaka crowdfundingu sa môžete presadiť na celosvetovej úrovni, pričom aj záujem zo strany investorov je v celosvetovom rozsahu samozrejme väčší. Najznámejšími a najúspešnejšími crowdfundingovými platformami vo svete sú Kickstarter, Indiegogo, Gofundme. 

Vydanie akcií

Ide o náročnejší proces získania financií, ktorý je určený akciovým spoločnostiam. Spôsob vydania akcií sa líši podľa charakteru akciovej spoločnosti. Vydanie akcií môže mať charakter súkromnej emisie, prípadne verejne obchodovateľného cenného papiera. Celý proces je formálne aj časovo náročný. Na druhej strane predstavuje možnosť získať vysoký objem peňazí prakticky bez úročenia, keďže akcionári sa de facto stávajú spolumajiteľmi firmy a prináležia im výnosy.

Zmenkový a dlhopisový systém

Vydávanie korporátnych dlhopisov je určené pre väčšie firmy, ale v súčasnosti sa teší veľkej obľube. Ako zo strany firiem, tak aj investorov, ktorí firme prostredníctvom zmenky alebo dlhopisu požičajú svoje financie.  Predaj zmeniek a dlhopisov predstavuje pôžičku, do ktorej môže investovať značná časť ľudí. Dlhopisy z investorov nerobia partnerov firmy, ale veriteľov. Za požičané peniaze, ktoré treba vrátiť, im prináleží úrok.

Vydávanie dlhopisov môže zabezpečiť firma vo vlastnej réžii, alebo týmito činnosťami môže poveriť obchodníka s cennými papiermi, prípadne banku.

Získať kapitál na podnikanie nie je vždy jednoduché. Na trhu existuje niekoľko možností, ako sa dostať k financiám. Nie všetky sú však pre každého vhodné a výhodné. Preto je ideálne poradiť sa s expertom. S FISPRO BIZNIS nájdete vhodnú formu financovania vášho podnikania a prevedieme vás celým procesom až k získaniu dostatočného kapitálu.